Blockchain

Blockchain

Wie iets over cryptocurrency heeft gelezen, is daar vast en zeker ook de term blockchain tegen gekomen. Daar zijn alle cryptocurrencies zoals Bitcoin namelijk op gebaseerd. Als je dacht dat blockchain enkel geschikt is voor cryptomunten, doet je de technologie echter ernstig tekort. Het is een fantastische technologie waar heel veel kenners van denken dat het de toekomst definitief gaat veranderen. Sommige menen zelfs dat het de grootste uitvinding is sinds de uitvinding van internet. Het is dan ook niet zo vreemd dat steeds meer bedrijven het zien zitten in blockchain en er ook daadwerkelijk gebruik van gaan maken. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar wat voor technologie is dat blockchain dan eigenlijk en waarom is het zo’n geweldige uitvinding? Wat kan er allemaal mee gedaan worden? Hieronder vertellen we je de basis van deze technologie van de toekomst.

Blockchain: wat is het precies?

Blockchain is eigenlijk niets meer dan een enorme database waarin allerlei verschillende soorten transacties in kunnen worden opgeslagen. Overigens betekenen transacties in deze context niet alleen maar betalingen, maar ook talloze andere uitwisselingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het uitwisselen van gegevens die belangrijk zijn zoals contracten en eigendomsbewijzen. Een enkele blockchain is in principe een klein blokje met informatie over de transactie. Beide partijen dienen dit blokje te ondertekenen. Daarbij wordt een eventuele derde partij volledig buitenspel gezet. Banken en notarissen worden daardoor compleet overbodig. Het grootste voordeel? Je bespaart geld én tijd. Het bewuste blokje informatie wordt vervolgens automatisch de database opgeslagen.

Cryptografie

Natuurlijk is beveiliging erg belangrijk. Je wilt immers niet dat iedereen bij de gegevens terecht kan over je contracten of kan zien welk betalingen je gedaan hebt. Daarom wordt ieder blokje vergrendeld. De informatie wordt min of meer onleesbaar gemaakt. Daarbij maakt men gebruik van cryptografie. Nu weet je direct ook waar het woord ‘cryptovaluta’ vandaan komt. Geen enkel blokje staat op zichzelf. Ieder blokje beschikt over informatie van het vorige blokje. Daardoor ontstaat er één lange ketting die door mensen die kwaad willen nauwelijks is te onderbreken.

Decentraal

De belangrijkste eigenschap van blockchain? Daar hoeven we niet lang over na te denken. Dat is namelijk het feit dat het decentraal is. Er is geen centraal punt waar alle informatie wordt opgeslagen en er is dus ook geen duidelijk mikpunt voor hackers. Waar andere databases vaak centraal georganiseerd zijn, werkt Blockchain juist met heel veel verschillende computers die allemaal hetzelfde kopie van de database hebben. Er is dus geen eigenaar of controleur bij Blockchain aanwezig. De gebruikers zelf zijn samen de eigenaar en letter er dus ook automatisch samen op of alles goed verloopt. Bijkomend voordeel is dat er geen problemen kunnen ontstaan omdat de centrale computer het begeeft.

Veiligheid

De extreem goede veiligheid is één van de redenen waarom de kenners Blockchain een hele grote toekomst toedichten. Het is haast onmogelijk om de blockchain te hacken en het is tot nog toe dan ook helemaal niemand gelukt om bij de blockchain binnen te dringen en achter informatie te komen. Alleen daardoor is de technologie al ontzettend populair bij bedrijven.